1.200 wystawców z 83 krajów zaprezentowało najnowsze trendy w przemyśle spożywczym, podczas międzynarodowych targów żywności i napojów IFE2009, które odbyły się w Centrum Wystawienniczym Excel w Londynie, w dniach 15 - 18 marca br. Czytaj więcej »
1.200 wystawców z 83 krajów zaprezentowało najnowsze trendy w przemyśle spożywczym, podczas międzynarodowych targów żywności i napojów IFE2009, które odbyły się w Centrum Wystawienniczym Excel w Londynie, w dniach 15 - 18 marca br. Czytaj więcej »
Od kilku lat średnie spożycie lodów na głowę w Polsce nie ulega zamianie i oscyluje wokół 3,2 litra, a około 75-80 % rocznej konsumpcji lodów generowana jest w miesiącach wiosenno-letnich. To sprawia, że Polska znacznie odbiega od wielu krajów europejskich, gdzie konsumpcja przekracza kilkanaście litrów na mieszkańca. Mimo to jesteśmy zdecydowanie rynkiem perspektywicznym. Nie... Czytaj więcej »
Nasze zdrowie często świadczy o tym, co jemy. Już dawno wiadomo, że człowiek starał się (bardziej lub mniej podświadomie) dobierać żywność tak, aby uzupełnić wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Obecnie żywność dobierana jest najczęściej pod kątem walorów smakowych, a nie jak być powinno - składników potrzebnych do życia. Na szczęście przez... Czytaj więcej »
Początek wiosny to okres, w którym staramy się ograniczać spożycie kalorii, czyli przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze, które uważane są za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia. Należy jednak pamiętać, że nie każdy tłuszcz jest zły. Są i takie, które w naszej diecie są niezbędne. Czytaj więcej »
Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca w sklepach pojawiają się produkty przydatne do przyrządzania dań z grilla. Szczególną uwagę warto zwrócić na wiele rodzajów przypraw, bez których mięsa, warzywa czy wędliny nie będą miały wyjątkowego aromatu i smaku. Czytaj więcej »
Bardziej aktywny styl życia Polaków sprawia, że napoje izotoniczne i energetyczne są od kilku lat prawdziwym hitem na polskim rynku. Co chwila pojawiają się nowi producenci, zatem konkurencja i walka o klienta jest coraz większa. W ciągu ostatnich dwóch lat liczba marek, nie będących markami własnymi sieci detalicznych wzrosła o prawie 40 procent. Czytaj więcej »
Firma STILL prezentuje po raz pierwszy wózek widłowy RX 70 z napędem gazowym i wysokoprężnym z programem oszczędzania energii Blue-Q. Czytaj więcej »
Polski rynek wody wyróżnia się dynamicznym wzrostem sprzedaży. W roku 2007 wartość rynku wód butelkowanych wynosiła 3 mld złotych - ok. 2 razy więcej niż w 2003 roku. Polska pozostaje jednak w tyle w stosunku do krajów Unii Europejskiej pod względem spożycia wód butelkowych - w 2007 roku Polacy konsumowali o 33 litrów mniej niż ich sąsiedzi z zachodnich granic (dane Zenith... Czytaj więcej »
Najważniejszym składnikiem grillowania jest mięso. Można grillować każde mięso, jednak końcowy efekt będzie zasadniczo różny. Grillowanie to specyficzny proces obróbki termicznej „na otwartym powietrzu". Niektórych mięs ze swojej natury nie grillujemy ze względu na ich wymagany długi czas grillowania lub możliwą utratę oczekiwanych właściwości (wygląd, smak, kolor... Czytaj więcej »
Popularne w Polsce piwo mocne ma w sobie coś z whisky - na chwilę rozgrzewa język a na podniebieniu i w przełyku na długo pozostawia cierpko-alkoholowy smak. Piwo mocne należy podawać w temperaturze 10-11 stopni, gdyż niska temperatura obniża lotność związków, które tworzą bukiet smakowy piwa - podane w wyższej temperaturze mają pełny smak. Zawartość ekstraktu sięgająca... Czytaj więcej »
Ilość wody potrzebna organizmowi zależna jest od wielu czynników, przede wszystkim od wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Średnie dzienne zapotrzebowanie na płyny wynosi około 2 litrów, w tym 1-1,5 l wody mineralnej. W czasie wysiłku wzrasta ono do 3 litrów, a nawet 4-5 litrów na dobę potrzebuje osoba ciężko pracująca fizycznie lub... Czytaj więcej »
Chcąc, żeby porządki zajmowały jak najmniej czasu kupujemy tony preparatów do sprzątania, prania, zmywania... Marzymy o preparacie idealnym, takim, który usuwa brud jednym przetarciem gąbki, zostawia przyjemny zapach, jest tani i wydajny. Producenci zalewają nas nowościami, reklamy środków chemii gospodarczej, są wszędzie - na przystankach, w gazetach, telewizji, na billboardach.... Czytaj więcej »
Odkąd w XVI wieku hiszpański podróżnik, Ferdynand Cortez, przywiózł z Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret przyrządzania z nich napoju, czekolada na stałe weszła do naszego jadłospisu. W naszym zabieganym i pełnym stresu świecie trudno przeżyć dzień bez „czegoś słodkiego". Czytaj więcej »
Pierwsze udokumentowane przypadki warzenia piwa pochodzą sprzed 6000 lat, kiedy to Sumerowie na glinianych tabliczkach zapisali informacje dotyczące sposobu wytwarzania tego bursztynowego napoju. Używano go jako lekarstwa, składano w ofierze bóstwom, opłacano robotników. Według tekstu znanego jako „Hymn do Nikasi" (sumeryjskiej bogini piwa), pierwsze złociste trunki otrzymywano... Czytaj więcej »
Święta Wielkanocy to szczególny okres, kiedy na naszych stołach pojawiają się potrawy przyrządzone według sprawdzonych przepisów. Przygotowywane tak samo od wieków, są istotną częścią świątecznej atmosfery. Wiele doskonałych potraw wywodzi się z kuchni staropolskiej. Kuchnia jest jednym z elementów kultury. Sposób przyrządzania dań i przyprawianie ich, forma podania i... Czytaj więcej »
Ser jest produktem spożywczym wytwarzanym z mleka. Zazwyczaj produkuje się go poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddawany dalszej obróbce. Wykorzystuje się je jako m.in. dodatek do zup, sosów, sałatek, mięsa, zapiekanek, klusek, pizzy, posypywania gotowanych warzyw, naleśników. Z serów robi się również wiele deserów. Od tysięcy lat... Czytaj więcej »
Prezerwatywa, znana już starożytnym Egipcjanom, najprawdopodobniej została wynaleziona około 2000 lat temu. Początkowo służyła jako osłonka chroniąca przed chorobami wenerycznymi i była wykonana z płótna. Japończycy do produkcji wykorzystywali rybie pęcherze, które w Europie zastąpiono prezerwatywami z jelit owiec i jagniąt, nasączanych przed użyciem lnianym olejem.... Czytaj więcej »
Od wielu lat w Japonii funkcjonuje teoria, zgodnie z którą czysta toaleta przynosi szczęście i pozytywnie wpływa na urodę człowieka. W Polsce dbałość o czystość łazienki może nie jest równoznaczna z zapewnieniem sobie dobrej passy, lecz lśniąca łazienka jest marzeniem wielu gospodyń domowych. Statystycznie w łazience spędzamy około dwóch lat życia. Musi więc być... Czytaj więcej »
1.593 wystawców z 65 krajów na powierzchni blisko 110 tys. m.kw. zaprezentowało najnowsze trendy w przemyśle cukierniczym, podczas międzynarodowych targów słodyczy ISM w Kolonii (Niemcy), w dniach 1-4 lutego br. Według organizatorów, tegoroczne targi ISM w Kolonii odwiedziło około 32.500 osób związanych z branżą słodyczy ze 150 krajów. 62% odwiedzających przyjechało do... Czytaj więcej »
Woda jest niezbędnym do życia składnikiem codziennego żywienia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów dorosły człowiek powinien spożywać około 2,5 litra płynów dziennie. Coraz częściej oprócz wody wybieramy także inne napoje. Rynek napojów bezalkoholowych, jeden z największych w branży FMCG, dzieli się na trzy segmenty: soki, nektary i napoje: gazowane i niegazowane. Soki, nektary... Czytaj więcej »
Polska jest krajem palaczy. Od lat pozostajemy w światowej czołówce, spalając ponad 70 miliardów papierosów rocznie. W przeliczeniu na palących mężczyzn prześcignęli nas tylko Japończycy, gdzie pali ponad 60% męskiej populacji - jest to najwyższy wskaźnik dla krajów uprzemysłowionych. Czytaj więcej »
Polscy konsumenci coraz częściej przygotowują potrawy charakterystyczne dla kuchni innych narodów. Producenci artykułów spożywczych prześcigają się w dostarczaniu na rynek produktów kuchni zagranicznych. Stale rosnącą popularnością cieszy się kuchnia chińska. Czytaj więcej »
W tradycyjnej polskiej kuchni nie znajdziemy owoców morza, jednakże coraz częściej trafiają one na nasze stoły. Waśnie ten element kuchni śródziemnomorskiej zyskuje coraz większe uznanie Polaków. Czytaj więcej »
Rok 2008 za nami. Jaki był to okres dla branży mięsno-wędliniarskiej, które produkty były w minionym roku najbardziej popularne, co czeka branżę mięsną w roku bieżącym? - Z tymi pytaniami zwracamy się do przedstawicieli branży mięsnej. Czytaj więcej »
Jaki powinien być idealny płyn do zmywania? Wydajny, skuteczny, łagodny dla dłoni i... koniecznie powinien nosić męskie imię. Czteroosobowa rodzina zmywa w ciągu roku stertę złożoną z około 13 tys. talerzy, 18 tys. sztućców, ok. 6 tys. filiżanek i szklanek oraz ok. 3 tys. sztuk innych naczyń. Pomimo rosnącej popularności zmywarek, nadal większość z nas zmywa ręcznie.... Czytaj więcej »
Rozmowa z Tadeuszem Michalakiem - Prezesem Zarządu firmy MAXPOL Sp. z o.o. Czytaj więcej »
Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego zorganizował już po raz trzydziesty konkurs pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym". Główną nagrodę - Puchar ufundowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymały Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania. Wielka gala wręczenia nagród odbyła się 28 listopada 2008 roku w Warszawie. O to jak... Czytaj więcej »
Okres świąteczno-noworoczny to dla nas wszystkich wyjątkowy czas w sensie osobistym, a dla producentów szampanów i win musujących również w sensie biznesowym. Faktem jest, w że święta i Sylwestera Polacy sięgają bardzo chętnie po wino czy szampana. W świadomości Polaków produkty z tej kategorii najczęściej utożsamiane są z uroczystościami, wydarzeniami rodzinnymi i w... Czytaj więcej »
Ostatnie lata przyniosły na rynku herbacianym znaczny wzrost świadomości konsumentów, co do właściwości poszczególnych rodzajów herbat. Zakup opakowania herbaty stał się dokładnie przemyślaną decyzją, której towarzyszą konkretne oczekiwania, co do właściwości i jakości produktu. Czytaj więcej »
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym nasz system odpornościowy poddawany jest trudnemu testowi. Aby uniknąć chorób i konieczności przyjmowania lekarstw, warto dbać o odporność przy wykorzystywaniu naturalnych suplementów diety. Czysta herbata - zbierana ręcznie, tradycyjnie przetwarzana, koniecznie zachowująca walory świeżości, czyli hermetycznie zapaczkowana w miejscu... Czytaj więcej »
Wywiad z Adamem Imielskim, Prezesem Kraft Heinz Polska....
Rozmowa z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services...
Aleksandra Kusz vel Sobczuk, Kierowniczka Komunikacji...
Wywiad z Janem Kolańskim, Prezesem Zarządu Grupy Colian....
Trzy pytania do Karoliny Godzińskiej, Dyrektora Sprzedaży...
Całkowite zadłużenie segmentu food trucków nadal utrzymuje...
W roku jubileuszu 35-lecia Grupa Colian potwierdza swoją...
Aż 78% Polaków jest zainteresowanych samozbiorami. Jaki z...
Sezon letniego biesiadowania to świetna okazja, by...
W roku jubileuszu 35-lecia Grupa Colian potwierdza swoją...
Coraz większą wagę przykładamy więc do prostoty i...
Stefano Terrazzino czuwa nad Pinsą Italiana i szuka zespołu...
HARIBO Exotix to żelki o owocowych smakach – mango...
Poznaj najnowszy hit od Bebeto – liofilizowane żelki...
Oferta Sofio poszerzyła się o nową przekąskę z południa...
Talarki waflowe to nowa kategoria produktów marki Lekorna –...
Poznaj STIXY od HELIO – pyszne frytki z polskich suszonych...
„30 lat razembycia”...
Jeszcze więcej punktów i wyjątkowe nagrody dla klientów...
Startuje kampania z okazji UEFA Women’s EURO 2025...
Tego lata marka Soplica, która w swoim portfolio posiada m.in...
Pełnia smaku piwa nie wymaga alkoholu. Dzięki autentycznym...